PRIMARIA COMUNEI TIMISESTI

‹‹ Istoria regiunii

Prima atestare documentara a comunei Timisesti este datata de un hrisov emis pe 7 ianuarie 1407, de catre Cancelaria Mitropolitului Iosif al Moldovei, prin care se încredinteaza Manastirii Neamt stapânirea a doua sate de la Gura Neamtului. Satele nu au fost mentionate atunci, ci mai târziu, la 14 septembrie 1427, ca fiind Temisesti si Cristesti. De altfel, documentul respectiv arata ca aceste sate au fost date ca metoc Manastirii Neamt de catre raposatul domn Petru Voievod, adica Petru Musat. Pe baza acestui document se poate extinde existenta pâna în a doua jumatate a secolului al XIV-lea. În timp, istoria s-a facut si pe aceste meleaguri, evenimentele marcante din viata Moldovei, apoi ale României Mari fiind însemnate în file care fac trimitere si la Timisesti.

Demn de mentionat este faptul ca în volumul 'Izvorul Alb' al romanului 'Fratii JderI', Mihail Sadoveanu scrie despre Simion

Jder, comis de Timisesti, ca fiind un priceput crescator de cai domnesti, în timpul vestitului voievod Stefan cel Mare.Satul Dumbrava, cu denumirea sa de atunci, apare mentionat într-un document emis de Cancelaria lui Ilies Voda, fiul lui Alexndru cel Bun, din Suceava, la 30 noiembrie 1436, care încredinteaza Manastirii Neamt un 'sat tatarasc la gura Neamtului'. Un an mai tîrziu, un alt hrisov emis de cancelaria aceluiasi voievod aminteste de o alta asezare, fiind vorba de satul Balosesti, situat în vatra satului Dumbrava de astazi. O vreme satul a purtat numele de Grasi, dupa 1960 fiind numit Dumbrava.Comuna Timisesti este asezata în N-E judetului Neamt, în imediata apropiere a confluentei râului Neamt (Ozana) cu râului Moldova , fiind strabatuta de drumul judetean 155B.Comuna Timisesti se afla la intersectia paralelei de 47 0 14/' lat. N cu meridianul de 26 0 33' long. E.Conform datelor recensamântului din 18-27 martie 2002, populatia stabila a comunei Timisesti numara 4.032 locuitori.Satele care intra în componenta comunei sunt Timisesti, Dumbrava, Plaiesu, Preutesti si Zvoranesti.


Localizare Comuna timisesti